- Kyseessä on erittäin hieno aloite, jota Ruotsin tulisi välittömästi seurata, kirjoittavat Junglemapin Business Development Managerina toimiva Eino Heinonen ja yhtiön toimitusjohtaja Gustav Berghog.
He nostavat esille kolme aloitteen hyötyä. Suomen aloite perustuu tietoturvaseteliin, joka on taloudellinen tuki niin sanottujen huoltovarmuuskriittisten yritysten tietoturvan parantamiseen.
Tietoturvaan investointi on yrityksille hyvä asia. Aloite perustuu kolmeen keskeiseen asiaan, joihin on tärkeää kiinnittää huomiota:
Tukea sekä suurille että pienille yrityksille
Pk-yritykset ovat usein kyberhyökkäyksille haavoittuvaisempia kuin suuret yritykset. Suomalainen tuki jakautuu kahteen eri variaatioon. Hieman pienempi tuki on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille, kun taas hieman suurempi paketti on suuryrityksille, joissa tarvitaan myös yhteisrahoitusta. Tällä tavoin projekti kattaa suurimman osan yrityksistä.
Investointi sekä teknisiin järjestelmiin että koulutukseen
Suomalainen tietoturvaseteli on erittäin hyvin suunniteltu, sillä tukea voidaan käyttää niin teknisiin parannuksiin kuin työntekijöiden kouluttamiseen. Tällä tavoin voidaan kehittää sekä ihmisten osaamista että investoida teknologiaan.
Investointi useille eri toimialoille
Lista Suomen hallituksen yhteiskuntakriittisiksi määrittelemistä toimialoista on pitkä. Mukana on peräti 15 eri toimialaa. Ensisijaisesti esimerkiksi metsätaloutta, energiahuoltoa tai vesihuoltoa harjoittavat toimialat ovat pitkälle digitalisoituneita ja kaikki työntekijät ovat osa digitalisaatiota. Tämä tarkoittaa, että tietoturvaseteli ei jätä tiettyjä aloja ulkopuolelle maan tietoturvan suhteen.
Ruotsin pitäisi seurata esimerkkiä
NCSI:n tilastojen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kyberturvallisuuden suhteen vertailukelpoisia. Kyberturvallisuuden yhdistetyssä indeksissä Suomi on nyt sijalla 11 ja Ruotsi 14. sijalla. Ruotsin hallituksella olisi hyvä syy ottaa mallia tietoturvasetelistä. Suomen kaltaista merkittävää panostusta kaivattaisiin kovasti länsinaapurissa. Molempien maiden on tehtävä yhteistyötä ja edettävä askel askeleelta kohti turvallisempaa tietoturvaympäristöä.
Tiedämme, että kahdeksan kymmenestä kyberhyökkäyksestä onnistuu inhimillisen virheen vuoksi. Tarve panostaa merkittävästi tietoturvatietoisuuden lisäämiseen on suuri. Suomen valtion tuki yrityksille on aloite, jota Ruotsin hallituksen pitäisi pystyä seuraamaan.
Gustav Berghog
Toimitusjohtaja
Junglemap
Eino Heinonen
Business Development Manager
Junglemap